Hogyan szárítsuk a törölközőket?

 

A törölközők lágyságának és puhaságának megőrzése érdekében ne feledkezzen el a megfelelő szárítási eljárásról. Akár a szárítógépben, akár a szárítókötélen, szárítja a törölközőket, számos szabályt be kell tartania. Még egy apró változtatás is a szárítási folyamatban kellemesen meglepheti Önt.

A magas szintű higiénia fenntartásához nem szabad elhanyagolni a törölközők megfelelő szárítását. Egy nedves, vizes törölközőben hamar elszaporodnak a különböző baktériumok és mikroorganizmusok. Ráadásul egy idő után a szekrényben kellemetlen szagot árasztanak. A száradási idő függ az anyagtól, de a környezet hőmérsékletétől és páratartalmától is.

Törölközők szárítása szárítógépben

A törölközőt mosás után azonnal tegye a szárítógépbe. A mosás és szárítás közötti hosszú állásidő nem jó megoldás a baktériumok és a penészgombák elszaporodása miatt. Ne töltse túl, a szárítódobot, mindig vegye figyelembe a szárítási program szerinti súlyt. Válasszon alacsony hőmérsékletű és fordulatszámú programot, hogy elkerülje a szálak károsodását. Az alapos szárításhoz használjon speciális szárítólabdákat, amitől puhává válnak.

A színes és fehér törölközők optimális mosási hőmérséklete 60 °C. Egyes világos anyagok 90 °C-nál magasabb hőmérsékleten is moshatók. A törölközők kíméletes mosásához a folyékony mosószereket, ajánljuk, amelyek jobban oldódnak, és a szálakból kimosódnak. Ne használjon öblítőt, mert a törölköző szálait károsítja. Így van ez a vasalással is. A magas hőmérséklet tönkreteszi a szálakat. Emiatt soha nem fog puha hatást elérni és csökkeni fog a nedvszívó képessége.

Az öblítőt speciális mosószerekkel lehet helyettesíteni, amelyek kellemes illatot adnak a törölközőknek és megóvják az anyag minőségét.

A törölközők szárítógépben történő szárításának alapveő szabályai:

 1. Mosás után azonnal tegye a törölközőket a szárítógépbe.
 2. Használjon kímélő szárítóprogramot alacsonyabb hőmérséklettel és fordulatszámmal.
 3. Ne töltse túl a szárítódobot.
 4. Használjon folyékony mosószereket.
 5. Használjon szárítólabdákat és illatosított kendőket.
 6. Száradás után azonnal meg kell rázni és összehajtani a törölközőket.
 7. A törölközők nem lehetnek nedvesek!

Törölközők szárítása a szabadban

Az év melegebb hónapjaiban a friss levegőn való szárítás az ideális választás. Lehet, hogy meglepődik, hogy a ruhák a hidegben is tökéletesen megszáradnak.

Ha a kinti levegő páratartalma alacsonyabb, a törölközők könnyebben megszáradnak. A törölközőket teregetés előtt jól rázzuk meg. Szeles időben használjon csipeszt a szárítókötélen.

Szárítsa a törölközőket enyhe árnyékban. A közvetlen tűző nap károsíthatja az anyag szálait és színét. A friss levegőn szárított törölközőknek számos pozitívuma van, mint például a frissesség, puhaság és a kellemes illat.

A törölközők szabadban történő szárításának alapvető szabályai:

 1. Mosás után azonnal akassza fel a törölközőt egy zsinórra.
 2. Felakasztás előtt jól rázza meg őket.
 3. Akassza a törölközőt egymás mellé.
 4. A rögzítéshez használjon csipeszeket.
 5. A törölközőket árnyékos helyen hagyja megszáradni.
 6. Száradás után rázza meg és hajtsa össze őket.

Törölközők szárítása szárítógépben

Ne hagyja, hogy a törölközők zuhanyzás után hosszú ideig száradjanak. Általában nem ajánlott a radiátorokon és más fűtőelemeken szárítani a törölközőket. A hővel való közvetlen érintkezés károsíthatja a textilszálakat, visszafordíthatatlanul megkeményednek, és elveszítik nedvszívó képességüket.

Közvetlenül zuhanyzás után akassza fel a törölközőket egy jól szellőző helyre enyhe légáramlással. A törölközőknek ne hagyjuk sokáig nedvesen, mert táptalajt képeznek a fent említett mikroorganizmusoknak és baktériumoknak. Ha a törölközők kellően megszáradtak, jobb, ha lecseréli tisztára őket. A kellemetlen szag azt jelzi, hogy a törölköző nem száradt meg megfelelően, a baktériumok és a penészek elszaporodtak. Ekkor a törölközőt már ne használja.

Alapvető szabályok a törölközők szárítógépben történő szárításához:

 1. Mosás után hagyja a törölközőket felakasztva megszáradni.
 2. Akassza fel őket egy jól szellőző helyiségbe.
 3. Ne szárítsa a törölközőket a radiátoron.
 4. A törölközőket ne hagyja nedvesen - kellemetlen szagot árasztanak.

Mindig kövesse a terméken található szimbólumokat

Szárítsa a gyártó ajánlása szerint.

Bármilyen hőmérsékleten szárítható

Alacsony hőmérsékleten szárítható

Normál hőmérsékleten szárítható

Kímélő programmal szárítható

Finom szárítás

Szárítógépben nem szárítható

Függesztve, csepegtetve szárítható

Fektetve szárítható

Kötélen, függesztve szárítható

Merre tovább?

Kézi törülközők Fürdőlepedők Maxi fürdőlepedők