Hogyan kell fehéríteni a törölközőket?

 

A törölközők rendszeres mosása megváltoztatja az eredeti színeket, főleg a világos tónusokat. Még a leghatékonyabb mosószer vagy a magas hőmérséklet sem képes megbirkózni a szürke törölközőkkel. Megfelelő mosási eljárással és néhány trükkel viszont sikerülhet kifehéríteni a törölközőket.

Hogyan kell fehéríteni a törölközőket?

Különösen nagy figyelmet kell fordítani a mosásra, és megelőzni a törölközők elszürkülését. Mossa a törölközőket 40 - 60 °C-os hőmérsékleten, és mindig szín szerint válogassa szét őket. Próbálja meg fehérekre és színesekre válogatni, nehogy a világos darabok szürkék maradjanak. Soha ne használjon öblítőt, próbálja meg fehér ecettel helyettesíteni. Meglátja, csodákra képes.

Ha a törölközők már szürkék és agyonmosottak, próbáljon ki néhány egyszerű tippet, hogyan fehérítse ki a törölközőket otthon is megtalálható készítményekkel. Nagy segítség lesz a fehér ecet, a citrom, a szódabikarbóna, a só vagy a peroxid. Sokféle módszer létezik a konyhai készítmények kezelésére, ezek közül bemutatjuk a leghatékonyabbakat.

Kézi törülközők

Nagyanyáink módszere a törölközők fehérítésére

A szürke törölközők áztatásához szódabikarbónára , egy csipet konyhasóra, 10%-s fehér ecetre, hidrogén-peroxidra és forró vízre lesz szüksége.

 1. Keverjen el 300 ml fehér ecetet 500 ml forró vízzel.
 2. Adjon hozzá 150 g szódabikarbónát, egy teáskanál sót és 1,5 teáskanál hidrogén-peroxidot.
 3. A kapott oldatot alaposan keverje össze.
 4. Tegye bele a törölközőket, és hagyja ázni egy éjszakán át.
 5. Másnap mossa ki folyékony mosószerrel.
 6. Cserélje ki az öblítőt 10%-os fehér ecettel.
 7. Szárítsa meg kellőképpen.

Még a kevésbé ismert termékekkel sem hibázhat, amelyek varázslatosan hangzanak, és nagyszerű társak lesznek a törölközők fehérítésében. Próbálja ki a nátrium-perkarbonát vagy a nátrium-tetraborát, más néven bórax erejét. Mindkét készítmény szabadon beszerezhető a drogériákban vagy a gyógyszertárakban.

Törölközők fehérítése nátrium-perkarbonáttal

A nátrium-perkarbonát ökológiai fehérítő, minden háztartásban használható. Ez egy egyedülálló segítőtárs a ruhák mosásához. Meleg vízben mosószódára és hidrogén-peroxidra bomlik, két vegyület, ami együtt eltávolítja a foltokat és fehéríti a törölközőket. Hagyja a törölközőket egy éjszakán át ázni az oldatban. A perkarbonátot havonta egyszer használhatja a törölközők mosásához.

 1. Készítsen oldatot forró vízből és nátrium-perkarbonátból. 1 l vízhez 1 - 2 teáskanál port használjon.
 2. Helyezze a törölközőket az oldatba, és hagyja ázni egy éjszakán át.
 3. Másnap mossa ki 60 °C-on, 2 evőkanál nátrium perkarbonáttalami helyettesíti a mosószert..

Törölközők fehérítése nátrium-karbonáttal

A nátrium-tetraborát vagy bórax nem más, mint a bór és nátrium vegyülete. Neve a buraq szóból származik, ami fehéretjelent. A háztartásokban segít a ruhák fehérítésében, lágyítja a vizet és tökéletesen eltávolítja a szagokat. Mosás során rendszeresen használható, hogy megelőzze a törölközők elszürkülését. Adjon egy teáskanál bóraxota mosógép dobjához. Erős szennyeződések esetén készítsen oldatot, és hagyja hatni egy éjszakán át.

 1. Készítsen oldatot forró vízzel és bóraxszal.. 1 l vízhez 1 teáskanál port használjon.
 2. Helyezze a törölközőket az oldatba, és áztassa egy éjszakán át..
 3. Másnap 60 °C-onmossa ki.

TIPP a saját fehérítőpor elkészítéséhez:
Keverjen össze egyenlő arányban bóraxot, szódabikarbónát és szappanpelyhet fele mennyiségű citromsavval és nátrium-perkarbonáttal. Alapos keverés után fehérítő mosószert kap törölközőhöz és egyéb ruhaneműkhöz.

Merre tovább?

Kézi törülközők Fürdőlepedők Maxi fürdőlepedők