Hogyan kell mosni a törölközőket?

 

Manapság mindenki megbirkózik a mosógépben való mosással, előfordulhat azonban, hogy nem tartja be azokat az alapvető szabályokat, amelyek garantálják a törölközők lágyságát és puhaságát.. A szokásos mosási eljárás kisebb módosítása is kellemesen meglepheti Önt. Győződjön meg róla, hogy helyesen mossa ki a törölközőket.

A maximális higiénia fenntartása érdekében a törölközők mosásakor számos szabályt be kell tartania. Nem megfelelő eljárás esetén jelentős mértékben elszaporodnak a baktériumok és a gombák, amelyek negatívan hatnak az egészségünkre. A törölközőkből származó baktériumok ekkor eljuthatnak a test érzékeny pontjaira, például a szem kötőhártyájára vagy a bőr aprócska sérüléseire, és gyulladást okozhatnak.

A törölközőket mindig külön és szín szerint szétválogatva mossa. Kerülje a piszkos ruhákkal, különösen a fehérneműkkel való érintkezést. Különféle baktériumok és kórokozók találhatóak rajta. Ne töltse túl a mosógép dobját, ügyeljen az adott mosógép maximális kapacitására. A legmegfelelőbb mosási program a pamut vagy a higiéniai program.

A színes és fehér ruhákideális mosási hőmérséklete60 °C. Egyes világos anyagok 90 °C-nál magasabb hőmérsékleten is moshatók. A törölközők kíméletes mosása érdekében olyan folyékony mosószert, ajánlunk, amelyek jobban oldódnak és a szálakból könnyebben kiürülnek. Ne használjon öblítőt, mert tönkreteszi a törölköző szerkezetét. Hasonló a helyzet a vasalással is. A magas hőmérséklet lelapítja és eltöri a szálakat. Emiatt mérséklődik a nedvszívó képességeés soha nem lesz a törölköző puha tapintású.

Az öblítőt speciális mosószerekkel lehet helyettesíteni, amely kellemes illatot ad a törölközőknek és megőrzi az anyag minőségét. 

Alapvető szabályok a törölközők mosásához:

  1. Színek szerint válogassa szét a törölközőket.
  2. Mossa őket külön egyéb ruhanemű nélkül.
  3. Állítsa be a minimális hőmérsékletet 60 °C-ra.
  4. Használjon folyékony mosószert.
  5. Ne használjon öblítőt.
  6. Ne vasalja.
  7. Szárítsa megkellőképpen. 

A törölközők mosási hőmérséklete anyagtól függően:

Törölköző anyaga A törölköző mosási hőmérséklete

100 % pamut

60 - 95 °C

100 % mikroszál

30 - 40 °C

100 % poliészter

60 °C

100 % bambusz

40 °C

bambusz pamuttal

60 °C

poliészter pamuttal

30 - 40 °C

Mindig tartsa be a gyártó által ajánlott, a termék címkéjén feltüntetett hőmérsékletet.

Merre tovább?

Kézi törülközők Fürdőlepedők Maxi fürdőlepedők