Ismert és kevésbé ismert húsvéti szokások és hagyományok

Ismert és kevésbé ismert húsvéti szokások és hagyományok

Melyek a leggyakoribb húsvéti szokások? A hagyományok régiónként változnak, de a legtöbb az ország egész területén ugyanaz. Tudja, hogyan kell feldíszíteni a házat húsvétra, mit kell sütni és milyen szokások kapcsolódnak a húsvéti ünnepekhez? Idén a tavaszi ünnepek április 5-re esnek, az első tavaszi telihold utáni hétfőre. Üdvözölje velünk a tavaszt, és tegye kellemesebbé ezeket az ünnepi napokat.

Húsvéti dekoráció

A tavasz köszöntéséhez és a megfelelő hangulat megteremtéséhez díszítse fel az egész lakást és kertet. A zöld, a sárga és a piros élénk színek az egész belső teret megvilágítják. Kültéri dekorációkat, például díszített húsvéti tojásokat vagy koszorúkat tehet a bejárati ajtóra vagy a kert bejáratához. A tojásokat fákra vagy cserjékre is fel lehet akasztani.

Bent díszítse fel a nappalit, az étkezőasztalt és a hálószobát. Ágyneműjét is lecserélheti egy újra húsvéti motívummal vagy élénk színű tavaszi virágokkal. Az éjjeliszekrényen lévő vázában lévő friss fűzfaágak elegánsan mutatnak. A dekorációt a nappaliban is feldobhatja. Egy kis tavaszt hozhat a belső térbe új díszpárnák segítségével. Díszítse az étkezőasztalt és a konyhát terítővel, fogókesztyűvel vagy tavaszi terítékkel.

A húsvéti korbácsolás

Fűzfa vessző nélkül nem húsvét a húsvét. A friss fűzfából való korbács fonásának története a 14. századba ered vissza. A hagyomány szerint a fiúknak és a férfiaknak fehér szombaton korbácsot kellett fonniuk és csak egy fehér szalaggal díszíteni. Más színes szalagokat a lányoktól kaptak rá. Húsvét hétfőn a férfiak ezzel csapkodták meg a nőket. A korbácsolás az egészséget, rugalmasságot és frissességet szimbolizálja, amelyet a nőknek átadnak a következő évre.

Hímes tojás 

A festett és díszített húsvéti tojás ajándék a férfiak számára a korbácsolásáért. Ez nem csak egy egyszerű ajándék, a tojás az új életet szimbolizálja. Számos dekorációs technika létezik, például márványozott. berzselt, mázolt, mozaik tojás, vagy klasszikus színezés és matricák ragasztása. Fújt vagy főtt tojást használhatunk.

Gyors tipp. A kemény tojásokat mártsa egy tál meleg vízbe, ételfestékkel és kevés ecettel. Körülbelül 10 percig hagyja benne majd óvatosan szárítsa meg egy tiszta törülközővel és ragasszon rá matricákat.

Sütés és főzés

Nagycsütörtök, a húsvéti júdás kalács sütésének ideje. Kovászos tésztából készül, hagyományos péksütemény, amely Júdás apostolt jelképezi, aki elárulta Krisztust. Nagycsütörtök előtti napon Júdás elárulta tanárát. Ezután megszólalt a lelkiismerete és felakasztotta magát. A húsvéti júdás kalács alakja állítólag hasonlít arra a kötélre, amelyen Júdás véget vetett életének.

Nagy szombat, a sütés és főzés ideje. A hagyomány szerint a lepényt nagyszombaton sütik. Ez ugyanaz a tészta, amelyből elkészítik a karácsonyi süteményt. Hagyja az édes kelesztett tésztát egy óránál hosszabb ideig kelni, tiszta konyharuhával letakarva. Ezután formáljon kis zsemléket belőle.

Kincsvadászat

A nagypéntekhez sok babona és szokás kapcsolódik. Az egyik egy mágikus erő, amely a föld rejtett kincseit tárja fel. A babona szerint a kincs helyét izzó páfrány vagy egy kis fény jelzi.

Húsvéti kereplő

Húsvéti kereplés, kerepülés, kelepelés, pörgetés. Minden régió, más nevet használ rá. A hagyomány szerint ezek a hangok állítólag a Rómába elrepült harangokat pótolják a nagycsütörtöktől nagyszombatig terjedő időszakban. A hétköznapokban főleg fiúk voltak hallhatóak, akik körbejárták a falut, énekeltek és kereplővel kísérték. A kereplés rendszeresen kora reggel, délben és este zajlott. Illetve még nagypénteken 15 órakor, azaz Jézus Krisztus halálának órájában. Az utolsó kereplés nagyszombaton délben a falu bejárásával és énekkel zárult. Ezt a szokást a néhány régióban még ma is megfigyelik.

Élvezze a tavasz első napjait. Dobja fel a belső teret az ébredő természet színeivel. Engedje be a nap első sugarait a térbe, és adjon energiát neki. Akár apró tárgyakat, akár nagyobb bútorokat választ, fogadjon a természetes anyagokra.