HOGYAN VÁLASSZUK KI A MATRAC KEMÉNYSÉGÉT?

Az ágyához megfelelő matracot keres?! Először be kell látnunk, hogy sok időt töltünk az ágyban, amelynek során a test regenerálódik és energiát nyer a következő napra. A matrac megvásárlása hosszú távú befektetés, ezért érdemes bölcsen választani és óvatosnak lenni. A matrac merevsége elengedhetetlen az egészséges és teljes alváshoz. A túl puha vagy túl merev matracok nem kedveznek egészségünknek, de a választás nagyon egyéni és személy függő. Adja meg a testének a minőséget, akadályozza meg a nyaki fájdalmakat, a migrént vagy a rossz gerincpozíciót az éjszaka során.

Az online áruházakban rengeteg információ talál a matrac merevségének kiválasztásáról, amelyet a szimbólumok alatt és a táblázatokban talál. A megfelelő matrac kiválasztásának számos szempontja van.

MEREVSÉG A TÖMEG SZERINT

A matrac terhelése különböző súlyú személyek esetében eltérő. Létezik felhasználói a bizonyos típusú matracok keménységéhez. A gyakorlatban azonban ez nem a pontos határ, a legtöbb ember inkább lágyabb, kényelmesebb matracokat részesít előnyben. A megfelelő merevségnek meg kell őriznie a gerinc és a fej fiziológiai helyzetét egész éjjel.

Szimbólum Keménység A személy súlya
T1 Puha matrac 60 kg-ig
T2 Közepesen puha matrac

50 - 80 kg

T3 Közepesen kemény matrac 70 - 110 kg
T4 Kemény matrac 90 - 130 kg
T5 Extra kemény matrac 130 kg felett

T1 KEMÉNYSÉG

A rendkívül puha matracok, a T1 szimbólummal vannak ellátva, alkalmi alvásra és kisebb súlyú emberek számára alkalmas. Hátránya, hogy a test beleesik a matracba, és a gerinc nincs a megfelelő fiziológiai helyzetben.

T2 KEMÉNYSÉG

A közepesen lágy matracok népszerűek a kisebb súlyú nők és férfiak körében. Ez a matrac tökéletesen alkalmazkodik a test alakjához és a különböző terhelésekhez, rugalmas tartja a gerincét.

T3 KEMÉNYSÉG

A közepesen kemény matracok népszerűek a férfiak és a fiatalabbak körében, akik inkább keményebb alapon alszanak. Ezt a merevséget a T2-vel együtt használják leggyakrabban.

T4 KEMÉNYSÉG

A kemény matracok alkalmasak nagyobb testtömegű emberek, vagy azok számára, akik kemény talajon szeretnek aludni. Nem alkalmas alacsony testtömegű emberek számára. A túl kemény matrac elnyomhatja az ereket, zsibbadást okozva a végtagokban.

T5 KEMÉNYSÉG

Extra kemény matracokat használnak a nagyobb súlyú vásárlók, amelyek biztosítják a test megfelelő támogatását és a gerinc megfelelő helyzetét. A végtagok nem zsibbadnak el alvás közben, és az egyénnek minden alváshelyzetben kényelmes lesz, az oldalán és a hátán is.

Snímek obrazovky 2020-03-01 v 22.27.57 

A MATRAC KETTŐS MEREVSÉGE

Még mindig nem biztos benne, hogy a matrac melyik merevsége a megfelelő? Érdekes lehetőség a kettős merevséggel rendelkező matrac, ahol a matrac mindkét oldala eltérő merevségű. Tehát minden este eldöntheti, milyen merevséget választ, lágyabbat vagy keményebbet. A T2 és T3 merevség kombinációját használják a leggyakrabban, azaz közepesen lágy és közepesen keményet. Kétszemélyes ágyakhoz is alkalmasak, ahol minden partner kiválaszthatja, hogy milyen alapon fog aludni.