Hogyan válasszunk matracot? Teljes útmutató, amely segít a kiválasztásban.

Hogyan válasszunk matracot?

A megfelelő matrac kiválasztása nemcsak a hátfájást oldja meg, hanem általában javítja az életét. A megfelelő matrac jó ágyráccsal kombinálva tökéletesen elosztja a test súlyát, lemásolja annak alakját, elegendő támaszt nyújt a gerincnek és ellazítja a hátizmokat. Ennek köszönhetően éjszaka tökéletesen ellazulunk alvás közben, és regenerálódik az egész testünk.

tvrdost%20matrace 

A matrac keménységére összpontosítva

"Az új matracok vásárlásakor az egyik legfontosabb szempont a keménysége, és gyakori hiba, hogy az ügyfél hajlamos arra, hogy a matracot annak a matracnak a keménysége alapján válassza ki, amelyhez hozzá szokott" - mutat rá az egészséges alvással foglalkozó szakember és az elerhetootthon.hu webáruház üzemeltetője, Ing. Lukáš Žák. A matrac keménységének helyes megválasztását legnagyobb mértékben az ember súlya befolyásolja. Általában a nagyobb súlyúaknak keményebb matracokat kell választaniuk, míg az alacsonyabb súlyúak a lágyabb matracok közül választhatnak. "De nem csak a súlyunkra kell összpontosítanunk a matrac keménységének megválasztása során. A matrac keménysége az alvás módjától is függ. Például, ha gyakran alszik az oldalán, a puhább matrac a megfelelőbb, ha a hátán vagy a hasán alszik, akkor egy keményebb matrac az alkalmasabb ”- pontosítja Lukáš Žák.

Matrac keménység skála

Minden gyártó kissé eltérő jelöléseket használhat, de leggyakrabban öt keménységi fokozatot használnak a lágy (1) és az extra kemény (5) matracok jelölésére.

1-es keménység

Rendkívül puha matracok - különösen alkalmasak alacsonyabb súlyú emberek számára és ideiglenes alvásra.

2-es keménység

Nagyon rugalmas matracok - ideális esetben alkalmazkodnak a test alakjához és a gerincet egyenesen tartják. Nagyon népszerűek az ügyfelek körében.

3-as keménység

Matracok olyan ügyfelek számára, akik keményebb alvófelületet igényelnek. Különösen a férfiak körében népszerű.

4-es keménység

Matracok magasabb súlycsoporthoz és magas férfiak számára.

5-ös keménység

Matracok nagyobb súlykategóriájú vásárlók számára.

A matrac öt keménységi fokán kívül kettős keménységű matrac is kapható a piacon. "A kettős keménységű matracok mindkét oldalán más keménységűek, ezért az ügyfél a neki megfelelő keménységet tudja használni" - magyarázza Lukáš Žák, az egészséges alvás specialistája. A pont rugalmasság szintén fontos szempont a matrac kiválasztásakor. "Ez azt jelenti, hogy a matracnak csak ott kell meghajlania, ahol megnyomják" - mondja Lukáš Žák. A matracnak egyszerűen alkalmazkodnia kell a testéhez, és biztosan nem szabad bárhol benyomódnia. "A gerincnek vízszintesnek kell lennie. Ez leginkább oldalról nézve látható. Ha a hátán fekszik, az ágyéki régió nem süllyedhet el túlságosan a test más részeihez képest, különben a matrac túl puha ”- pontosítja Lukáš Žák.

Ortopéd orvosok általános ajánlása: Az ortopéd orvosok szerint optimális a 3. szinttől felfelé, azaz keményebb matracot választani.

Ne felejtse el a zónák számát

A keménység mellett a zónák számának megfelelően válasszunk matracot. „A matracok hossza 3-7 különböző erősségű zónával rendelkezik, mivel a matrac egyes részeit más-más módon terheljük. A legjobb matracnak hét zónája van "- mondja Lukáš Žák. A legnagyobb nyomást az ágyéki régióban gyakoroljuk a matracra, a terhelés alacsonyabb a matrac szélei felé. A matracon lévő zónák tehát a terhelés intenzitása szerint vannak elosztva, és úgy kerülnek kialakításra, hogy megfeleljenek testünk optimális terheléseloszlásának. Hét zónával rendelkező, kiváló minőségű matracokat talál webáruházunkban is, amelyek  megfelelnek az emberi test anatómiájának.

7%20z%C3%B3n%20v%20matraci 

Anyagválasztás

Alapkivitelben választhat rugós matracokat, latex matracokat, PUR hab matracokat, HR hab matracokat és lusta (memória) hab matracokat. Az utóbb említett típus jelenleg a legújabb trend. "A memóriahabos matrac az emberi test hőmérsékletétől és nyomásától függően megváltoztathatja keménységét." magyarázza Lukáš Žák. A memóriahabos matracok tipikus hatása a lassú visszatérés az eredeti helyzetbe. Ez csökkenti az ellennyomást, nem zavarja a vérkeringést és emellett kiküszöböli a felfekvések kialakulását. "Ha memóriahabos matracon alszunk, akkor izmaink tökéletesen ellazulnak, ami hozzájárul a test teljes ellazulásához és enyhíti a hátfájást" - teszi hozzá Lukáš Žák, az egészséges alvás szakembere.

A legkeresettebb memóriahab matracok webáruházunkban

Rugós matracok

A modern, rugós matracok minőségi rugókat tartalmaznak. A matrac egyes rugói további rugókkal vannak összekötve egymással, így nem oldódnak ki. Kedvező áron beszerezheti ezt a típusú matracot. Ezek nagyon lélegző matracok.

Táska rugós 

A táskarugós matracok a rugók külön úgynevezett táskákban vannak elhelyezve. E rugók nagy száma biztosítja az optimális súlyelosztást.

Latex matracok

A latex matracok szintetikus és természetes latex - gumi keverékeiből készülnek. Minél nagyobb a természetes latex aránya a matracban, annál jobb a termék. A matracok kiváló pontrugalmassággal bírnak - az anyag csak olyan helyeken deformálódik, ahol erőt fejt ki, a környező tér deformáció nélkül marad. A matrac jól alkalmazkodik az emberi testhez.

HR hab

A HR hab (High Resilience) vagy a hideg hab nagyon rugalmas és elasztikus. Ez az anyag rugalmasan képes alkalmazkodni az emberi testhez. Ugyanakkor kiváló ereje és méretstabilitása, amely megakadályozza a nem kívánt deformációkat. A HR hab kiváló légáteresztő képességgel rendelkezik, optimálisan eloszlatja a hőt, és így csökkenti az atkák előfordulását.

Lusta vagy memória matrac

Az egyedi típusú poliuretán hab nyitott cellaszerkezettel, amely a hőmérséklet függvényében megváltoztatja keménységét. A hab rugalmasan alkalmazkodik a test anatómiájához, ha testhővel érintkezik. A memória matracon való alvás enyhíti a hátfájást és pozitívan befolyásolja a vérkeringést. A lusta habmatrac nem okoz ellennyomást, mivel lassan tér vissza az eredeti állapotába, és megakadályozza a felfekvéseket. Stabilizálja a testet az optimális alvási helyzetben.

Bio hab

A bio hab matracok a legújabb, természetes anyagok felhasználásával készülnek. Magas természetes olajtartalom jellemzi őket, jobb antibakteriális tulajdonságokkal rendelkeznek és környezetbarátak. Méretileg stabilak.

Gél matracok

A gél matracok gélszegmenseket tartalmaznak a terhelésük területén, amelyek akupresszúrás pontokat hoznak létre. Ezek a pontok segítenek az izmok ellazításában.

Ne féljen a rugós matracoktól

A rugós matracok veszítenek népszerűségükből, pedig rugós és a táskarugós matracokkal kapcsolatos aggodalmak teljesen feleslegesek. "Mindkét ilyen típusú termék rugókból áll. A különbség az, hogy egy táskamatrac esetében az egyes rugókat textilzsákokba, úgynevezett táskákba varrják, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy egyénileg reagáljanak a testnyomásra, és így optimálisan eloszlassák annak súlyát. Ezenkívül lehetőség van az ilyen típusú matracok zónázására. Ez azt jelenti, hogy különböző átmérőjű és rugómerevségű táskák kerülnek a matrac egyes részeibe ”- írja le Lukáš Žák a rugós matracok működését. Mindkét rugómatrac-típus előnye a kiváló légáteresztő képesség és ezért ellenálló az atkákkal, gombákkal és baktériumokkal szemben.  "A klasszikus rugós matrac és a táskarugós változat közötti választásnál azt javaslom, hogy válassza a táskarugós matracot. A klasszikus rugós matrac jobban megfelel csak alkalmi alvásra. ”- mondja Lukáš Žák, az egészséges alvás szakértője.

Szendvics matracok

Különös figyelmet érdemelnek a szendvics matracok, amelyek több különböző anyagból vagy ugyanazon anyag több rétegéből állnak, különböző térfogatsűrűséggel. A szendvics matracok gyártásához általában hideg vagy lusta PUR habot és latexhez kötött kókuszrostot használnak. "A szendvics matracok alakjának stabilitása kiemelkedő, ami megakadályozza a nem kívánt deformációkat. A szendvics matracok az anyagok érdekes kombinációjának köszönhetően is elnyerték népszerűségüket a vásárlók körében, amely lehetővé teszi a matrac keményebb vagy lágyabb oldalának kiválasztását. Webáruházunkban az ügyfelek különféle árváltozatok közül is választhatnak "- mondja Lukáš Žák.

A legkeresettebb szendvics matracok webáruházunkban

 

Ne becsülje alá a matrac méretét

A minőségi alvás garanciája egy matrac, amely ideális esetben 20-30 cm-rel hosszabb, mint az Ön magassága. Egy másik fontos dimenzió a vastagság. A nem megfelelően magas matrac nem biztosítja a szükséges tartópontokat, és gyakran nem elég rugalmas. Az alacsony matrac nagy hátránya a rövid élettartama. Általános ajánlás, hogy a matrac minimális magassága ne essen 18 cm alá. - ”Az ágy szélén ülve is ellenőrizheti a matrac magasságát. A lábaknak le kell érniük a padló teljes felületéhez, és egyúttal derékszögben kell lennie. ”- összegzi Lukáš Žák.