Hozzávalók
- 500 g sima liszt
- 7 g száraz élesztő
- 10 g só
- 300 ml langyos víz
- 1 evőkanál olívaolaj (elhagyható)
Az otthon sütött kenyér nemcsak egy remek étel, de finom illattal tölti meg konyháját, és még hangulatosabbá varázsolja asztalát. Ezzel a recepttel ízekkel és illatokkal teli tökéletes kenyeret készíthet a konyhája kényelméből.
Elkészítés
1. A kovász elkészítése:
Egy nagy tálban keverje el a száraz élesztőt 100 ml langyos vízzel, és hagyja 10-15 percig pihenni, amíg habos nem lesz.
2. Só és liszt hozzáadása:
Adjon hozzá sót, majd fokozatosan adja hozzá a lisztet. Lassan öntse fel a maradék langyos vízzel, és gyúrja addig, amíg sima és rugalmas tésztát nem kap.
3. A tészta elkészítése:
Tegye át a tésztát egy lisztezett felületre és dagassza körülbelül 10-15 percig, amíg sima és rugalmas nem lesz. Szükség szerint adhat hozzá lisztet, ha a tészta túl ragadós.
4. Első kelesztés:
Tegye vissza a tésztát a tálba, fedje le konyharuhával, és hagyja szobahőmérsékleten kelni körülbelül 1-2 órán keresztül, vagy amíg a duplájára nem nő.
5. A kenyér formázása:
Miután a tészta megkelt, ízlés szerint formázza kenyérformára egy lisztezett felületen.
6. Második kelesztés:
A megformázott kenyeret helyezze egy sütőpapírral bélelt tepsire, konyharuhával takarja le, és kelessze körülbelül 30-60 percig vagy amíg a duplájára nem nő.
7. A sütő előmelegítése:
A második kelesztés során a sütőt melegítse elő 220°C-ra..
8. Sütés:
Sütés előtt a kenyér tetejét vágja be egy éles késsel majd kenje meg olívaolajjal, hogy a héja ropogós legyen. Ezután tegye a kenyeret az előmelegített sütőbe, és süsse körülbelül 25-30 percig amíg aranybarna nem lesz, vagy ha az aljára koppintva már üreges hangot hall. Sót, köményt vagy tetszés szerinti egyéb fűszereket is adhat a kenyérhez.
9. Hűtés és tálalás:
Sütés után a kenyeret egy rácson hagyja kihűlni, mielőtt felszeleteli és tálalja. Élvezze vajasan, jó fajta házi lekvárral vagy kedvenc sajtjaival.
Így készíthet nagyszerű, ízekben és illatokban gazdag házi kenyeret!