Útmutató: Párnák és takarók mosása. 7 lépés a tökéletes mosáshoz

Párnák és takarók mosása

Párnák és takarók széles választékát találja a piacon. Hogyan vigyázzunk rájuk úgy, hogy olyanok maradjanak, mint új korukban? Fontos a rendszeres gondoskodás, a napi szellőztetéstől a mosásig.

Hatékony szellőzés

Az atkák egyszerűen imádják a meleg és nedves ágyat. Emiatt beágyazni ébredés után nem éppen megfelelő lépés. Fontos, hogy a takarót és a párnát óvatosan felrázza hogy a töltet eredeti formája megmaradjon. Ezután szellőztesse nemcsak a szobát, hanem az ágyneműt is. A friss levegő csökkenti a takaró és a párna hőmérsékletét és páratartalmát. Megfelelő szellőzéssel több évvel meghosszabbíthatja az ágynemű élettartamát.

Rendszeres mosás

Az ágynemű védi a takarókat és párnákat, de fontos, hogy mindkettőt rendszeresen mossa. Az ideális mosási intervallum évente 2-4 alkalom. Az éjszaka folyamán a felnőttek másfél liter folyadékot izzadnak, ezért a mosás fontos része a rendszeres karbantartásnak. Mosáskor be kell tartani a gyártó ajánlásait. Ne feledje, hogy a mosás, beleértve a szárítást is, több órát is igénybe vehet.

  1. Mosás előtt fontos ellenőrizni, hogy a párna vagy a takaró nem szakadt-e el, mert ez meglazíthatja és ronthatja a töltetet.
  2. Mérjük meg külön a párnát és a takarót, a súly ellenőrzése megmutatja a tökéletes száradást.
  3. Mosáshoz válasszon speciális mosószert, amelyet párnák és takarók mosására terveztek. Tolltöltethez válasszon gyengéd mosószert enzimek nélkül. Az enzimekkel rendelkező mosószerek megtörik a zsírréteget, amelyek az egyes tollakat védik.
  4. Mossa 60 °C-on, centrifugálás nélkül vagy alacsony sebességgel.
  5. Szárítsa szárítóban két golyóval együtt, amelyek természetes módon megpuhítják az anyagot, és a tölteléket visszaállítják eredeti állapotába. A szárítóban történő szárítás során 10-15 percenként vegyek ki a takarókat és párnákat, majd enyhén rázza meg.
  6. Ha kint szárítja meg, akkor ne közvetlen napsütésben.
  7. Száradás után mérje le a takarót és a párnát ellenőrzés céljából, vagy szárítsa meg újra.

Ideje cserélni

Minden párnának és takarónak megvan a maga élettartama. A csere pontos időpontja nem határozható meg egyértelműen. Általában 3-5 évente ajánlott cserélni a takarókat, a párnákat 2-4 évente. A jobban izzadó személyeknek gyakrabban kell cserélniük a párnát és a takarót. Ha a párna elvesztette eredeti alakját, színét, vagy a töltelék formátlan, akkor a cserének itt az ideje.

Megfelelő gondozás pontokban:

  • Szellőztesse és rázza fel a takarókat és párnákat minden nap
  • Ágyazzon be, amikor az ágy már száraz és hűvös
  • Mosás évente kétszer, maximum 4-szer
  • Alaposan szárítsa meg
  • Ha színét vagy alakját megváltoztatja, cserélje ki a régi párnát és takarót egy újra
  • Javasolt csere 3 évente takarók esetén, 2 év párnák esetén
  • A jobban izzadó személyeknek gyakrabban kell cserélniük a párnákat és a takarókat