Útmutató: Hogyan távolítsuk el a vért az ágyneműből vagy lepedőkről?

Garantált tippek a friss vagy szárított vér eltávolításához az ágyneműből és lepedőkről.

Egy felnőtt élete csaknem egyharmadát ágyban tölti, így nem csoda, hogy a lepedő és ágynemű kiválasztása nagyon fontos tényező. A leggyakoribb folt az ágyneműn a vér és az ételfoltok. Néha a legerősebb mosószerek sem szabadulnak meg a vérfoltoktól. Íme néhány tipp, amelyek segítenek eltávolítani a vér nyomait az eredeti szín és textúra megőrzése mellett. Bonyolult kifőzéssel vagy extra erős mosószerek használatával károsíthatja az ágynemű szálait, és elveszítheti a szövet értékes tulajdonságait.

Friss vérfolt a lepedőn vagy ágyneműn

A friss vérfolt eltávolítása sokkal könnyebb, mint gondolná. Csak legyen elég gyors. Csak néhány hozzávalóra van szüksége a kamrából.

VÍZ

A friss vérfolt eltávolításának legjobb módja hideg vízzel történik. Igen. A hideg víz feloldja a vért. Ideális a ruhaneműt hideg vízzel átöblíteni vagy néhány órán át áztatni. Ezután enyhe szappanos vízzel tisztítsa meg a foltot, és mosógépben mossa alacsonyabb hőmérsékleten, ideális esetben 40 °C-ig. A magas vízhőmérséklet vérrögképződést okoz. Mélyebben bejut a szálakba, és a folt moshatatlanná válik.

SZÓDABIKARBÓNA vagy ECET

Ha nincs kéznél mosógép, akkor a friss vérfoltot hideg vízbe áztathatja, és enyhe szappanos vízzel mossa ki. Ez kiegészíthető szódabikarbónával vagy ecettel. Ebben az esetben kis mennyiséget vigyen fel közvetlenül a foltra, és tegye vízbe. Hagyja hatni 30 percig, majd alaposan mossa ki a szövetet. Először egy kevésbé látható helyen próbálhatja ki a hatást, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a használt anyag nem károsítja-e kedvenc ágyneműjét.

PEROXID

Erősebb, könnyű anyagból készült ágyneműhöz három százalékos hidrogén-peroxid-oldatot használhat. Minden gyógyszertárban kapható. E módszer alkalmazásakor ne feledje, hogy a peroxid valójában egy sav, amely a vér helyét kifehéríti. Finomabb anyagok esetében a peroxidot vízzel 1: 1 arányban hígíthatjuk, és felvihetjük a foltra. Egy idő után alaposan meg kell mosni hideg vízzel. Először egy kevésbé látható helyen próbálhatja ki, hogy megbizonyosodjon arról, hogy az alapanyag nem károsítja-e kedvenc ágyneműjét.

Ajánljuk:

  • Áztassa az apró foltokat hideg vízben, és használjon szappanos vizet
  • Nagyobb foltok esetén szódát vagy ecetet használhat szappan helyett
  • Hidrogén-peroxid-oldat használható fehér anyagokra
  • Tisztítás után mosógépben legfeljebb 40 ° C hőmérsékleten mossa
  • Jó, ha kevésbé jól látható helyen tesztelik az alapanyagok hatását

Száraz vérfolt az ágyneműn vagy a lepedőn

A száraz vérfoltok eltávolítása kissé bonyolultabb, mint a frissé. De ne essen kétségbe, van néhány tanácsunk és tippünk, hogyan tudja eltávolítani. Ismét hasznára lesz néhány hozzávaló a konyhából.

VÍZ

A száraz vérfoltot több órán át hideg vízben kell áztatni, nyugodtan hagyja az ágyneműt egész nap ázni. Ezután használjon elegendő szappanos vizet, és próbálja meg finoman masszírozni a foltba, vagy használjon nagyon finom szivacsot. Ne súrolja a foltot, mert ez károsíthatja a szálakat és ronthatja a szövet értékes tulajdonságait. Ezután mossa a mosógépben normál mosószerrel, legfeljebb 40 ° C hőmérsékleten.

KONYHASÓ

Szórja meg a hideg vízben áztatott foltot étkezési konyhasóval és hagyja hatni körülbelül 30 percig. Szivaccsal finoman bemasszírozhatja a sót a szövetbe. Vigyázzon, hogy ne dörzsölje durván a szövetet. Ezután öblítse le hideg vízzel. Többször megismételheti az egész eljárást. Végül mossa újra mosógépben, legfeljebb 40 ° C hőmérsékleten. Először egy kevésbé látható helyen próbálhatja ki a hatást, hogy megbizonyosodjon arról, hogy az anyag nem károsítja-e kedvenc ágyneműjét.

FOGKRÉM

A megszáradt vérfoltok tisztítására fogkrémet is használhat. Áztassa a foltot hideg vízbe, majd vékony rétegben kenje bele a fogkrémet. Hagyja hatni, amíg a krém megszárad, majd mossa le hideg vízzel. Az eljárást többször megismételheti. Végül mossa mosógépben, legfeljebb 40 ° C hőmérsékleten. A mosógépben való mosás elengedhetetlen a fogkrém eltávolításához. Először egy kevésbé látható helyen próbálhatja ki a hatást, hogy megbizonyosodjon arról, hogy az anyag nem károsítja-e kedvenc ágyneműjét.

TOVÁBBI SEGÍTŐK

A szódabikarbóna, az ecet, a citromsav vagy a hidrogén-peroxid ugyanolyan hatású, mint a fent említett nyersanyagok. Használatakor szem előtt kell tartani, hogy ezek gyenge savak. A véres helyet kifehéríti. Ezért csak könnyű és erős textíliákon használja őket. Minden használat előtt tesztelje egy kevésbé látható helyen.
Reszelt torma is használható, amelyet hosszabb ideig kell hatni hagyni.

Ajánljuk:

  • A száraz foltokat áztassa hideg vízben egész nap
  • Használjon szappanos vizet és puha szivacsot
  • Használjon asztali sót vagy fogkrémet
  • Hidrogén-peroxid, ecet vagy szóda oldata használható fehér szilárd anyagokra
  • Tisztítás után mosógépben legfeljebb 40 ° C hőmérsékleten mossa
  • Jó, ha kevésbé jól látható helyen tesztelik az alapanyagok hatását