Mit kezdjen a régi matraccal? Készítsen fekvőhelyet kutyájának!

A régi matracból elegáns fekvőhelyet készíthet kutyájának. Hogyan?

Ha a régi matracot lecseréljük egy újra, általában felmerül a kérdés, hová tegyük a régit? Adunk egy tippet, hogy hogyan lehet megszabadulni a régi matracoktól, vagy hogyan lehet tovább használni. Az egyik lehetőség a régi matrac felhasználása kiskedvence számára.

A habszivacs matracot kényelmes kutyaággyá alakíthatja

A régi hab vagy anatómiai matrac ideális anyag egy állatágy gyártásához. Éppen ellenkezőleg, a rugós matracok nem megfelelő anyagok, ugyanis itt sérülésveszély áll fenn, mivel a fekvőhely elkészítése során általában a matracokra vágni kell. Készítse elő az eszközöket, és kezdjünk neki.

Szükséges eszközök: régi hab vagy anatómiai matrac, konyhakés, tartós szövet az ágy borításához (pl. régebbi lepedők, ideális esetben semleges vagy sötétebb színek), szabó olló, cérna és tű vagy varrógép, cipzár (nem szükséges)

Hogyan készítsünk kiságyat egy régi matracból:

  1. Először is válassza ki a kiságy alakját aszerint, hogy hova fogja tenni. Javasoljuk a standard formákat (téglalap, négyzet, kör vagy félkör).
  2. Miután kiválasztotta a formát, vágja szét a matracot egy konyhakéssel. Habmatrac esetén ez nem jelent problémát. A keresztmetszetet ellenőrizze és győződjön meg arról, hogy a szerkezet nem sérült vagy nedves. Tisztítsa meg a kivágott alakzatot porszívóval.
  3. Az ágynemű elkészítése az ügyességétől függ. Ha nem szándékozik cipzárt varrni a huzatra, de az egyik oldalon szeretné nyitottnak hagyni, akkor a szövet hosszának elegendőnek kell lennie ahhoz, hogy olyan belső hajtást hozzon létre, amelyben a matrac behelyezhető.
  4. Helyezze a kiválasztott szövetet külső oldalával a földre, és tegye rá a matracot. Ha összehúzza a szövetet a matracon, akkor jó képet kap arról, hogy mennyit kell levágni, hogy szorosan illeszkedjen. Vágja le ennek megfelelően.
  5. Ha cipzárt varr, hajlítsa be az anyagot az egyik végén befelé, és varrja végig a széleket. Ezzel létrehoz egy belső zsebet, amelybe a matrac belefér. Csúsztassa be a matracot, és hajtsa be újra a szövetet. Ezután csak varrja a szövetet a hosszanti oldalak mentén, és a huzat kész.
  6. Cipzár esetén ne felejtse el eldönteni, hogy a klasszikus vagy a tépőzáras megoldást választja-e. Előzetesen döntsön arról is, hogy az egész kerületen szeretne-e cipzárt. Ha szükséges, varrja a szövetet az oldalakon össze, vagy vágja szét kétfelé.

Tippünk:A cipzárt varrás nélkül is felteheti a bevonatra. Például használhat öntapadós tépőzárat, viszont ezzel korlátozza a mosási lehetőségeket, ugyanis ezeknél a cipzáraknál általában 40 °C a megengedett hőfok. Egy másik lehetőség egy kész huzat vásárlása, például egy kerti bútorra, vagy egy matrac huzat szétvágása a megfelelő méret alapján.

  1. Az ágyat fa kerettel láthatja el. Ehhez használhat például egy kidobott fa fiókot, vagy használhat régi raklapokat. Sok esetben azonban magában a matrac is elegendő.

A régi matracot el is ajándékozhatja

A régi matracot általában akkor cseréljük le, mert már elveszítette eredeti tulajdonságait. Bizonyos esetekben azonban egy régi matrac még mindig szolgálhat valakit. Ha úgy érzi, hogy a régi matrac még mindig jó állapotban van, talán annak köszönhető, hogy jól gondozta és professzionális matracvédőt használt, kérdezze meg szeretteit, vagy adományozza a matracot jótékonysági célokra. A régi matrac adományozása előtt azonban alaposan porszívózza ki a matracot. Ha levehető mosható huzattal rendelkezik, mossa ki. Végül szellőztesse ki a matracot.

Ha nem kívánja tovább használni a régi matracot, vagy nem akarja elajándékozni, mert már nincs a legjobb állapotban, akkor gondoskodjon a likvidálásáról. Viszont ne vigye a matracot a szemetesbe. Hasonlóképpen a régi matracot ne égesse el, és ne vágja bele a műanyag szemétgyűjtő konténerbe. Az égés során káros anyagok kerülnek a levegőbe. Ha a műanyag szemetesbe helyezi a matracot, csak extra munkát biztosít ezzel a hulladék szelektáló vállalatoknak. A régi matracot egy gyűjtőhelyre kell elvinni, ahol megfelelően lebontják, vagy újrahasznosítják. Új matrac megrendelésekor gyakran térítés ellenében elszállítják a régi matracot.