MILYEN GYAKRAN MOSSUNK AZ ÁGYNEMŰT

A hálószoba és a gyerekszoba a pihenés és békés álmodozás helye. Ezért ügyelni kell a higiéniára, a kényelemre és az esztétikára. Életünk csaknem egyharmadát ágyban töltjük. Milyen gyakran cseréli az ágyneműt vagy a törülközőket a fürdőszobában? Az ágyneműk rendszeres cseréje és megfelelő gondozása megoldhatja az éjszakai alvási, vagy légzési problémákat.

Az ágy minősége és tisztasága óriási hatással van a teljes alvásra mind a gyermekek, mind a felnőttek esetében. Az ágyakban atkák, haj, halott bőrsejtek vagy korpa halmozódhat fel. A rendszeres csere és a megfelelő mosás megakadályozza ezek elterjedését és az ágynemű szennyeződését.

jak-casto-povlekat-postel

MILYEN GYAKRAN CSERÉLJE LE AZ ÁGYNEMŰT?

A szakértők szerint az ágyneműt ideális hetente egyszer cserélni, a betegek körében három naponta. Ha nem szenved allergiától, fokozott verejtékezéstől, vagy más betegségtől, az intervallumot legfeljebb 14 napra meghosszabbíthatja. Ha nagy mennyiségűkrém vagy bőrsejt marad a párnán, az természetes környezetet teremt az atkák és más baktériumok szaporodásához. Ezért azt javasoljuk, hogy legyen legalább két vagy három váltás ágyneműje. A krepp ideális a melegebb hónapokhoz és a flanel pedig a hidegebb hónapokhoz.

Cserélni kell az ágyneműt és a lepedőket, lehetőleg hetente egyszer, de legfeljebb 14 naponta. Éjszaka akár 1,5 liter folyadékot is izzadhatunk, melynek részét az ágynemű és a lepedők felszívják.

MIT TUDUNK?

  • Atkák, haj, elhalt bőrsejtek vagy korpa halmozódik fel az ágyneműn
  • Akár 1,5 liter folyadékot is izzadhatunk egy éjszaka
  • Az ágynemű rendszeres cseréje pozitív hatással van az éjszakai alvásra és a légzésre

JAVASLATUNK!

  • Két vagy három váltó ágynemű használata
  • Ideális esetben az ágyneműt hetente egyszer cserélni
  • Az ágynemű maximális cseréje 14 naponta

TÖRÖLKÖZŐK ÉS FÜRDŐLEPEDŐK CSERÉJE

Minden törölköző és fürdőlepedő könnyen időbombává és úgynevezett baktérium keltetőhelyré válhat. Törölközőt és fürdőlepedőt használunk a test törlésére fürdés után. A szappanmaradványok, a bőrsejtek és a víz ezen lerakódnak. A nedves környezet miatt különféle baktériumok szaporodhatnak és bőrfertőzéseket okozhatnak.

Ezért ajánlott 3-4 naponta cserélni a törölközőt és a fürdőlepedőt. Nem javasolt, hogy a fürdőlepedőt több ember használja, mindenkinek sajáttal kell rendelkeznie. A törölköző és fürdőlepedő közös használata egészségtelen, és növelheti a bőrgomba kockázatát.

JAVASOLJUK!

  • 3 - 4 naponta cserélni a törölközőt

Jak-prat-povleceni

MOSÁSSAL A HOSSZÚ ÉLETTARTAMÉRT

Az atkák szaporodásának elkerülése érdekében ajánlott, hogy az ágyat minden reggel szellőztesse, legalább egy óráig felkelés után. Ha nem szellőzteti az ágyat, akkor meleg és párás környezetet teremt a takaró belsejében, amely nagyon kedvelt az atkák körében. Meleg hónapokban tanácsos az ágyneműt közvetlen napfénynek, a hidegben pedig fagyban kitenni.

Az anyagminőség és a színállóság fenntartása érdekében érdemes az ágyneműt és a lepedőt különféle anyagtípusok szerint mosni. Az első használat előtt javasolt az ágyneműt 40 °C-on kimosni. Ez eltávolítja a szennyeződést, és az ágyneműt puhábbá és kellemesebbé teszi. Higiéniai szempontból olyan anyagokat érdemes választanunk, amelyeket legalább 60 °C hőmérsékleten kell mosni.

Az ágyneműt mosóporral kell mosni, fontos, hogy az anyagnak megfelelő mosószert használjon az egyre élénkebb színek és lágyság elérése érdekében.

A vasalás jelentősége nem csak esztétikai. A vasalás során a magas hőmérsékleten a baktériumok és az atkák is elpusztulnak. Néhány ágynemű azonban nem igényel vasalást, hanem megszáradnak a napfényben.

Ha továbbra sem biztos abban, hogyan kell ápolni az ágyneműt, keresse meg a megfelelő mosás és karbantartás szimbólumait. Nézze meg a jeleket a mosással és a vasalással kapcsolatban.

JAVASOLJUK!

  • Hagyja az ágyat levegőzni
  • Szellőztessünk, miután felkeltünk
  • Az első használat előtt 40 °-on mossa ki
  • Nézze meg az ágynemű mosásának szimbólumait