Hogyan törődjünk a konyharuhákkal?

Akár tetszik, akár nem, a konyharuhák a legszélesebb körben használt konyhai textíliák közé tartoznak. Azonban nem csak a konyhában használjuk őket, hanem kitűnő segítői a takarításnak és a kisebb házimunkáknak is. A konyharuhák ezért gyorsan piszkosak, zsírosak lesznek. Bizonyára többször is elgondolkodott azon, hogy milyen gyakran kell cserélni, mosni és vasalni a konyharuhákat. Van néhány tippünk arra vonatkozóan, hogyan lehet a konyharuhát illatosan, foltmentesen tartani, vagy hogyan lehet meghosszabbítani az életét.

2057-1_uterky-standard-5ks

A konyharuha cseréje

Legtöbben a konyhában mozgunk minden nap, minden háztartás szerves része, a lakás szíve. A konyharuhák ennek szerves részei, amelyeket folyamatosan használunk. Akár nedves kezét, edényeket vagy a munkaasztalt szeretné megtörölni.

De vajon tudjuk, milyen gyakran kellene lecserélni őket? A szakértők azt javasolják, hogy két-három naponta cseréljék a konyharuhákat. Ez persze a konyhája működésétől is függ. Ha nyers hússal dolgozik, ajánlott azonnal kimosni a ruhát. A ruha belsejében lévő nedves és meleg környezetnek köszönhetően ideális hely a baktériumok és gombák szaporodásához. Mindenhez egy konyharuhát használ? Akkor minden nap cserélje. A legjobb megoldás egy speciális konyharuha meghatározása az edények törlésére, egy másik a konyhaasztal törlésére, az utolsó pedig a nedves kezekre. Ez megakadályozza a potenciálisan veszélyes baktériumok lehetséges átvitelét.

Javasoljuk:

2060-1_uterky-top-kvalita-3ks

A konyharuhák mosása

Az első használat előtt a konyharuhákat egyszer vagy kétszer ki kell mosni, ezzel aktiválva a nedvszívó képességét.

Nagymamáink és dédanyáink legrégebbi tevékenysége - a konyharuha kifőzése. Tegye a fehér törölközőket egy fazék vízbe, és forralja körülbelül egy órán át. Ne aggódjon, ma már elég egy hatékony mosószer és mosógép. A ruhák tisztításának legegyszerűbb módja a mosás. A mosáshoz a szokásos mosószer szükséges, a víz hőmérséklete 40-60 °, elegendő a szövet típusától függően. Ha tökéletes tisztaságot szeretne, akkor a klasszikus mosószert helyettesítheti fertőtlenítővel. Öblítő is használható az aroma és a lágyság érdekében.

Mosás és szárítás után jó a ruhákat magasabb hőmérsékleten kivasalni és összehajtani. Néhány szövetet, például a mikroszálat, nem szükséges vasalni. Csak meg kell szárítania ezeket a konyharuhákat és össze kell hajtania őket.

dish_towel611

Folteltávolítás

Szeretné minimalizálni a foltok kialakulását? Azonnal áztassa a konyharuhát meleg vízbe mosóporral, egy evőkanál szódával és olajjal együtt. Az olaj magához köti a szennyeződéseket, így könnyebben megszabadulhat az étel vagy a kiömlött ital foltjaitól. Minél hamarabb teszi ezt meg, annál nagyobb az esélye annak, hogy kimossa a foltot.

Folttisztító szappan

A foltok eltávolítására bevált, egyszerű és olcsó trükk az epeszappan használata. Vigye fel a beáztatott konyharuhákra, és többször dörzsölje meg vele a konyharuhát. Ha makacs foltokról van szó, akkor hagyja a ruhákat egy éjszakán át ázni, majd klasszikusan mossa mosógépben a szokásos mosószerrel. Az epeszappant szilárd és folyékony állapotban is megvásárolhatja minden drogériában.

A zsír eltávolítása a konyharuháról

Nem tudja, hogyan szabadulhat meg a konyharuhán lévő zsíros foltoktól? Van néhány tippünk az Ön számára.

Mosogatószer

Vigyen fel mosogatószert egy szivaccsal közvetlenül a foltra, és hagyja hatni. Ezután öblítse le hideg vízzel, és tegye be a mosógépbe. A mosogatószer nem csak a serpenyőről, hanem a textilből is felszívja az összes zsírt.

Szódabikarbóna

Keverjen össze egy teáskanál szódabikarbónát langyos vízzel, és vigye fel közvetlenül a foltra. Használjon szivacsot vagy az ujjait. Könnyedén dörzsölje bele és hagyja hatni. Ezután mossa ki mosógépben. A keményítő vagy a babapúder is ugyanúgy működik.

Vasalás

Biztosan tudja, hogyan lehet vasalóval és szalvétával eltávolítani a viasz foltokat. Csak helyezzen a zsíros folt alá egy papírtörlőt, és vasalja át többször. Ha a folt még mindig tapad, helyezze a szalvétát a foltra, és könnyedén futtassa át a vasalót rajta.

Ne hagyja, hogy a mosogatószer vagy a szódabikarbóna megszáradjon a szöveten, mert ez károsíthatja a szövetet vagy elszínezheti azt. A makacs foltokhoz nagyon finom kefe, például fogkefe használható, és a folt könnyen dörzsölhető vele.

Tetszenek Önnek törölközőink?

Tekintse meg a konyharuhák és fogókesztyűk teljes kategóriáját. Mindenképpenmegtalálja a megfelelőt :).