HOGYAN NÖVELHETŐ A MATRAC ÉLETTARTAMA A SZAKÉRTŐK SZERINT

A matrac kiválasztását nem érdemes alábecsülni. A minőségi matrac az egészséges alvás kulcsa, ráadásul a minőségi matracba történő befektetése visszatér a matrac élettartamában. A matracra azonban vigyáznia kell. Megkérdeztük egy szakértőt, hogyan lehet meghosszabbítani a matrac élettartamát.

A MATRAC ÉLETTARTAMA A TÍPUSTŐL IS FÜGG. NÉMELYIK AKÁR 20 ÉVIG IS KITART

A legtöbb gyártó modern hab- és rugós matracainak az élettartama 7–10 év, különösen a higiénia szempontok miatt. „Körülbelül hét év elteltével a matrac általában eléri a maximális higiéniai élettartamát, és ez nem kell, hogy a felületén látható legyen. Inkább a belső részben felhalmozódott szennyeződés, például por, bőr- vagy hajmaradványok ”- magyarázza az egészséges alvásért felelős szakember és az elerhetootthon.hu üzlet üzemeltetője Ing. Lukáš Žák. Ha szeretne egy 20 éves élettartamú matracot, fektessen be egy kiváló minőségű matracba. „Kiváló minőségű matracok, például lószőrrel és más természetes anyaggal vannak töltve, gyorsan kiszáradnak, és ezeknek a matracoknak az élettartama húsz év, vagy akár hosszabb is lehet” - mondja Lukáš Žák.

A MATRAC ÉLETTARTAMÁRA KIEMELET HATÁSSAL VAN AZ ÁPOLÁS

Tudta, hogy egy felnőtt éjszaka akár egy liter folyadékot is izzadhat? Az izzadság mellett elhalt bőr és haj maradhat a matracon, és folyamatosan poros lesz. Mindez higiéniai szennyezést okoz. „A hosszabb matrac élettartam érdekében havonta legalább kétszer kell cserélni az ágyneműt és a lepedőt, emellett a matrachuzatot is cserélni kell. A matrachuzat általában levehető, és javasolt hat havonta kb. 60 °C-on kimosni.”- mondja Lukáš Žák, az egészséges alvásért felelős szakember. Hozzáteszi, hogy a matracvédő hatékony eszköz az egészségügyi tartósság meghosszabbításában.

Érdekes tény: A matrac élettartamát számos tényező csökkenti. Példa erre az, hogy mennyi időt tölt a matracon naponta, vagy mekkora a súlya. Minél nagyobb, annál gyorsabban elhasználódhat.

A MATRACOT RENDSZERESEN TISZTÍTSA ÉS FORGASSA

Rendszeres forgatással meghosszabbíthatja a matrac élettartamát. „Azt javaslom, hogy a matracot évente kb. kétszer fordítsák el mindkét irányba, de ellenőrizze, hogy kétoldalas változattal rendelkezik-e. A forgásnak köszönhetően a matrac nem használódik el olyan gyorsan”- tanácsolja Lukáš Žák. Alaposan tisztítsa meg a felületet forgatás közben.

NE ÁGYAZZON BE EGYBŐL ÉBREDÉS UTÁN

Annak ellenére, hogy a lakásban rendet szeretne tartani és a hálószobában különösen, megéri, ha reggel felkelve nem ágyaz be azonnal. „A matracnak szellőznie kell az éjszaka beivódott nedvesség miatt, ezért csak hajtsa le a takarót az ágy oldalára, és leghamarabb egy óra után ágyazzon be. Vagy csak csukja be a hálószoba ajtaját, és ágyazzon be, ha délután hazaért “- fejezi be mosolyogva Lukáš Žák, az elerhetootthon.hu üzlet üzemeltetője.