Hogyan kell helyesen szaunázni? Tartsa be ezeket a szabályokat!

 

Fedezze fel a szaunák jótékony hatásait. Most van a legjobb alkalom arra, hogy egész testét felmelegítse. Maga a szauna kultúra Finnországból származik. A hideg napokat a finn szaunákra jellemző 90-110 °C-os hőmérséklet teszi kellemesebbé. Nem kell tartania a melegtől! Hiszen a szaunában alacsony páratartalom van. Pihentesse testét és erősítse immunrendszerét. Nem kell aggódnia az első látogatás miatt, mi hasznos tanácsokat hozunk, mire figyeljen oda.

sauna4

1. szabály: Otthon a szauna előtt

Készítsen el egy törülközőt, lepedőt és tusolót a kézipoggyászába. A legtöbb szauna a szaunázás részeként hasonló szolgáltatásokat is kínál. Nem árt azonban, ha van saját felszerelése. Csomagoljon be egy üveg vizet vagy langyos teát is. Szaunázás előtt otthon igyon meg 1-2 pohár vizet. Ne terhelje meg emésztését nehéz ételekkel, amelyek negatívan befolyásolhatják a szervezet regenerálódását. Csak egy kis harapnivalót egyen a szauna előtt.

2. szabály: A szauna bejárata előtt

Mielőtt belép a szaunába, alaposan zuhanyozzon le, és alaposan szárítsa meg magát tiszta törülközővel vagy fürdőlepedővel. Az ideálisak nagy grammsúlyú pamutból készülnek, amely garantálja a nedvszívó képességet, és szaunázás után is kíméletes az érzékeny bőrhöz. A zuhanyozás megszabadítja a bőrt a szennyeződésektől, és jobban felkészül a szaunában végzett tisztítókúrára. Az alapos szárításnak köszönhetően a bőr hamarabb kezd izzadni és kimosni a káros anyagokat.

sauna2

3. szabály: A szaunában

 

Mindig fürdőruha nélkül lépjen be a szaunába. A nedves fürdőruha megakadályozza a test egyenletes felmelegedését, és megnehezíti a bőr légzését. Ezenkívül nedves fürdőruhában magas hőmérsékleten fokozott baktériumképződés léphet fel. Ezért meztelenül menjünk a szaunába, csak egy száraz pamut lepedővel, amit a szaunában magunk alá helyezhetünk. Ha a meztelenség kényelmetlen, vigyen magával két lepedőt. Az egyik a testet takarja, a másikra pedig ráülhet.

Üljön vagy feküdjön kényelmesen a szaunában. Speciális kefével vagy törlőkendővel masszírozva támogathatja a bőr ellazulását. Mindig hallgasson a testére. Ha úgy érzi, hogy a hőség elviselhetetlen, menjen ki. Az optimális tartózkodási idő saját tapasztalat szerint 8-20 perc, ideális esetben 3-szor ismételje meg.

4. szabály: A szauna elhagyása után

A szauna után mindig a zuhany alá kell állni, hogy lemossa a szennyeződéseket és az izzadságot. Először zuhanyozzon le langyos vízzel, ami felkészíti a szervezetet a jégmedencében való lehűlésre. A szaunák jégmedencékkel, szabadtéri tavakkal vagy kádakkal vannak felszerelve. Az éles hőmérsékletváltozás erősíti a szervezetet. Kihűlés után töröljük át magunkat egy törülközővel, csavarjuk be magunkat lepedőbe vagy fürdőköpenybe, és maradjunk 15 percet pihenni a nyugágyon. Ezalatt igyunk elegendő folyadékot, és ismételjük meg az egész folyamatot még kétszer.

sauna3

5. szabály: Az általános szauna után

A szaunázást egy hosszabb, ideális esetben 20-30 perces pihenéssel fejezze be a nyugágyon. Erőt kap, ellazul a teste, de az elméje is. A pihenőszobákat gyakran illóolajokkal illatosítják, amelyek segítenek ellazulni. A szauna napján ne terhelje meg szervezetét sporttal, ne stresszeljen, pihenjen és pótolja a folyadékot gyógyteákkal.

A szaunázás után a törölközőket és fürdőlepedőket legalább 40 °C-on mossa ki. Ha hetente többször fog szaunázni, javasoljuk, hogy vásároljon bőséges készletet jó minőségű pamut törölközőkből vagy fürdőlepedőkből és pamut lepedőkből, de jól jön egy papucs is. A legtöbb szaunaközpont azonban maga is biztosít törülközőket és lepedőket, így nem kell mással törődnie, csak hogy eljöjjön.

 

A szauna előnyei

A finn szauna rendszeres látogatása felmelegíti az egész testet és elűzi a rossz hangulatot. Tudta, hogy a szaunázás a pszichére és a szervezet védekezőképességére is jótékony hatással van? Kényeztesse magát egy szaunával legalább hetente egyszer. Kétségtelenül a szaunában való tartózkodás legnagyobb előnyei:

  • vérkeringés növelése az egész test bőrében,
  • a szennyező anyagok és mérgező anyagok verejtékkel együtt történő kiöblítése,
  • izomlazítás,
  • a szívizom erősítése,
  • ízületi fájdalmak enyhítése,
  • a vérnyomás stabilizálása,
  • növeli a szervezet védekezőképességét.

A szaunázás általában nem ajánlott magas vérnyomásban szenvedőknek, szív- vagy veseproblémákkal küzdőknek, de influenzás, lázas vagy gyulladásos betegeknek sem. A magas hőmérséklet súlyosbíthatja az említett problémákat. Mindig fontos, hogy orvosával konzultáljon egészségi állapotáról.

sauna1