A tavasz első napján ünnepeljük az alvás világnapját

 Március 21-én két alkalom is lehetőséget ad az ünneplésre! A tavasz kezdete mellett az alvás világnapjáról is megemlékezünk. Miért van szükség egy ilyen napra? A Worldwide Project on Sleep and Health kezdeményezéseként jött létre, és célja, hogy emlékeztessen arra, hogy az egészséges alvás az egészséges életmód kulcsa, mivel a lakosság több mint 30%-át veszélyeztetik alvászavarok. Bemutatunk tíz egyszerű szabályt, ami segít nyugodtan aludni!

spanek

1. Ugyanabban az időben feküdjön le

Ez nem mindig lehetséges, de próbálja meg betartani, hogyan ugyanakkor feküdjön le és keljen fel. Igen, hétvégén sem jó a hosszabb alvás!

2. Este hagyja ki a nehéz ételeket

Este hat után már ne egyek semmit? Hát semmiképpen sem kell túlzásba vinni. A böjt és a korgó gyomorral való lefekvés biztosan nem segít a jó alvásban, de az utolsó étkezést 2-3 órával lefekvés előtt tervezzük be, és inkább ebédkor fogyasszunk nehéz, húsos ételeket, mint este.

3. Mozogjon sokat, de ne közvetlenül lefekvés előtt

A megfelelő sporttevékenység eredményesen lefárasztja a szervezetet. Tervezzen be edzést, sétát vagy dolgozzon a kertben a nap folyamán. Közvetlenül a lefekvés előtt azonban kerülje az igényesebb sporttevékenységeket, ugyanis a sportolás után felszabaduló hormonok biztosítják a jó hangulatot, de egy jó adag új energiát is!

4. Ne igyon vagy dohányozzon közvetlenül lefekvés előtt

Az alkohol és a dohányzás nem jár együtt az egészséges életmóddal. Ha nem tud neki ellenállni, akkor hagyja ki ezeket legalább néhány órával lefekvés előtt. Ugyanez az ajánlás azonban meglepő módon az üdítőitalokra is vonatkozik, az elalvás előtt két órával már kerüljük a nagy mennyiségű folyadékbevitelt.

5. Napközben legyen sokat a napfényen

Az, hogy egész nap fluoreszkáló lámpák alatt kell lenni, nem a megfelelő módja annak, hogy egészségesen aludjunk. A nappali fényen való tartózkodás elősegíti a természetes és egészséges alvás-ébrenlét ciklust, valamint a szervezetet a nagyon fontos D-vitaminnal és melatoninnal látja el. Tippünk: világítsa be otthonát esténként nappali fényt szimuláló fluoreszkáló lámpákkal (fehér helyett meleg sárga árnyalatok).

6. Korlátozza a kék fényt lefekvés előtt

A kék fény mobiltelefonok, laptopok vagy táblagépek és televíziók képernyőjéről árad ránk, és ez megakadályozza a könnyű elalvást. Ha nem tudja (vagy nem akarja) elkerülni, állítsa készülékét kékfénycsökkentő módba, vagy válasszon kékfény gátló szemüveget.

7. Kerülje a zöld teát, a kólát és a kávét a késői órákban

A koffein minden fogyasztóra eltérő hatással van. Ha továbbra is nehezen tud elaludni, vagy állandóan felébred éjszakánként, próbálja kerülni a koffeintartalmú ételeket és italokat délután és este, és csak reggel fogyassza őket.

8. Közvetlenül lefekvés előtt szellőztesse ki a hálószobát

Legyen szó nyárról vagy télről, a lefekvés előtt néhány percre tárja ki az ablakot, és engedje be a friss levegőt. A szoba nem lesz fülledt, a levegő pedig kellemesen hűvös (alváshoz 18-20 fok az ajánlott hőmérséklet).

9. Aludjon kellemesen puha ágyneműben

Még az apró dolgok is hozzájárulhatnak a minőségi alváshoz. Szerezzen be új ágyneműt kívánsága szerint, és kényeztesse magát alvás közben egy frissen felhúzott ágyneműben, amilyen gyakran csak lehetséges. Javasoljuk, hogy hetente, de legalább kéthetente cserélje ki az ágyneműt.

10. Hozzon létre saját lefekvés előtti rutint

Keressen néhány apró, csendes tevékenységet, amely csak az alvásidőhöz kapcsolódik. Ez lehet kedvenc zene hallgatása, podcast vagy könyv olvasása. A nők olyan kozmetikai rituálékat is praktizálnak, mint a nyugtató arcmaszk vagy a kedvenc krém felvitele, ami csak az esti rutinhoz kapcsolódik.