6 ok, miért alszik rosszul

6 ok, miért alszik rosszul, és hogyan javíthat rajta

A jó alvás az egész szervezet regenerációja szempontjából fontos. Ha hosszú távú fáradtsággal küzd, és kimerültnek érzi magát, akkor előfordulhat, hogy nem rendelkezik elegendő minőségű alvással. Melyek a leggyakoribb okok, amelyek rossz alváshoz vezetnek? Ki lehet javítani?

Nevhodn%C3%A1%20matrace 

Nem megfelelő matrac

A nem megfelelő matrac rossz alvást vagy rendszeres ébredést okozhat. Például a tiszta rugós matracok csak néhánynak felelnek meg, mert nem teremtenek egyenletes ellenállást, és a testrészek mindegyike különböző módon pihen. A modern alapanyagokból készült matracok, amelyek alkalmazkodnak egy adott testrészhez, sokkal jobb választás. A kiválasztás során ellenőrizni kell a matrac keménységét és további szempontokat is.

Olvassa el a „Hogyan válasszon matracot” cikket, ahol megtanul mindent, amire szüksége van.

Megoldás: Dobja el a régi matracot, és cserélje ki az igényeihez igazított minőségi matracra.

P%C5%99%C3%ADli%C5%A1%20osv%C4%9Btlen%C3%A1%20lo%C5%BEnice 

A hálószoba túl világos

Legtöbbünk már tudja, hogy lefekvés előtt nem szabad okostelefonokat, táblagépeket és más képernyőket nézni. Kevés ember tudja azonban, hogy a mennyezeti lámpák, különösen a fehér LED-es izzók alvási problémákat is okozhatnak. Számos tudományos tanulmány szerint egy túlvilágított szoba másfél órán keresztül elnyomja az álmosságot és a melatonin hormon termelését. A LED-es izzók fehér fénye az úgynevezett kék fényt tartalmazza, amely elnyomja a melatonin hormon termelését. Emiatt az ember rövidebb ideig alszik, és az alvása szintén sokkal felületesebb.

Megoldás: Cserélje ki az izzókat nem csak a hálószobában, hanem az egész lakásban vagy házban olyan izzókra, amelyek nem tartalmaznak fehér fényt.

Star%C3%BD%20prole%C5%BEel%C3%BD%20pol%C5%A1t%C3%A1%C5%99 

Régi elfeküdt párna

A matracon kívül az alvás minőségét befolyásolja a párna is, amely a nyakát és a fejét támogatja. A nem megfelelően kiválasztott vagy régi párna fejfájást, nyaki gerinc elzáródást és nem utolsósorban alvászavarokat okozhatnak. Manapság sokféle párna közül választhat. Kiválasztásakor összpontosítson a felhasznált anyagra (természetes, szintetikus), a merevségre és az alakra.

Megoldás: Először is derítse ki, hogy melyik helyzetben alszik leggyakrabban. Az oldalon vagy hátul történő alváshoz ajánlott magasabb szilárd párnák vagy anatómiai alakú párnák használata a nyaki gerinc és a váll támogatására. Ha a hasán alszik, az alsó puha párnák praktikusak.

P%C5%99%C3%ADli%C5%A1%20hlasit%C3%BD%20bud%C3%ADk 

Túl hangos ébresztő

Tudta, hogy az ébresztőóra csengetése nem csak felébreszt, hanem az egész napot elronthatja? Különösen akkor, ha késő este fekszik le, és reggel az ébresztőórára hagyatkozik. A riasztás rezgései felébreszthetik a mély alvás pillanatában, amikor a testben számos olyan regenerációs folyamat zajlik, amelyek egy pillanat alatt leállnak és nem mozdulnak tovább, még akkor sem, ha ágyban marad és tovább alszik. Ezért nem segít, ha úgy dönt, hogy még néhány percig ágyban marad, miután az ébresztő megszólalt. Az alvás már nem lesz jó minőségű, nem ad energiát, és nem is javítja a hangulatot.

Megoldás: Próbáljon időben lefeküdni, és állítsa az ébresztőt a lehető legcsendesebb hangra, azzal a feltétellel, hogy ha eleget alszik, akkor általában magától felébred, mielőtt megszólalna.

%C5%A1patn%C4%9B%20zvolen%C3%A1%20p%C5%99ikr%C3%BDvka%20a%20pol%C5%A1t%C3%A1%C5%99 

Rossz a paplan és az ágynemű választás

Aki egy takaró alatt izzad vagy fázik, az nem alszik jól. Ezért jó, ha többféle takaró van otthon, és az évszaktól függően választhatja meg őket. Meleg estékhez könnyű, lélegző nyári paplant ajánlunk. Az egész éves paplan jól használható téli estéken, de könnyűségének köszönhetően nyáron is népszerű. Ha az ágyneműről van szó, válassza ki az anyagot a melegítő hatásától függően. Természetes anyagokat ajánlunk. Például a pamut ágynemű nemcsak kellemes tapintású, hanem ideális allergia, asztma és érzékeny bőr esetében is.

Megoldás: Vegyen két paplant. Könnyebb paplant nyáron, a vastagabbat télen használhatja. Válasszon ágyneműt igényei szerint. Télen a flanel ágyneműk népszerűek, amelyek ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a pamut, de melegebbek. A meleg, plüss ágynemű ideális azoknak, akik nagyon fázósak.

Alkohol%20p%C5%99ed%20sp%C3%A1nkem

Alkohol lefekvés előtt

Élvezi az estéket egy pohár borral? Ha rendszeresen elalvás előtt, vagy nagyobb mértékben fogyaszt alkoholt este, hosszú távon negatív hatással lehet az alvás minőségére. Ennek oka az alkoholban található cukor, amely stimulánsként működik. Az alvás nem elég mély, bár lehet, hogy nem úgy tűnik.

Megoldás: Ha este iszik egy pohár bort, sört, akkor legalább három órával lefekvés előtt igya meg. Ideális esetben inkább nyugtató teát, például citromfűt igyon, amely megnyugtatja a testet, enyhíti a stresszt és segít elaludni.