Ne becsülje alá az alvás minőségét és ne támaszkodjon az altatókra

Az alvásról gyakran beszélnek, ám annak hosszát és minőségét sokan még mindig alábecsülik. Az alváshiány azonban károsabb, mint gondolnánk. A jó alvás elengedhetetlen a test regenerációjához és az egészség megőrzéséhez. Sok ember az alvási problémákat gyógyszerekkel oldja meg, de ez függőséghez vezet.

A HEKTIKUS IDŐ NEM HAGY ALUDNI BENNÜNKET

A rossz alvás leggyakoribb oka a hektikus idő. Az ember többet szeretne tenni, mint amennyit bír, vagy amennyi ésszerű lenne. Ez feszült helyzeteket, aggodalmakat és gondokat okoz. Az élet egyszerűsége és szabályszerűsége, amelyet nem akarunk beismerni, pont ez nélkülözhetetlen az egészséges alváshoz. Ezenkívül fontos figyelembe venni azt a tényt is, hogy az életkor növekedésével az erő csökken. Még ha nem is akarjuk beismerni, ez természetes, hogy minél idősebbek vagyunk, néhány dolgot nehezebben végzünk el. Érdemes megjegyezni, hogy az alvás minősége meghatározza, hogyan élünk majd idős korunkban, és milyen mértékben tudjuk késleltetni a különféle betegségeket, köztük az Alzheimer-kórt.

AZ ALVÁSHIÁNY INFARKTUSHOZ VEZETHET

Gyakran a keveset alvó, vagy a rosszul alvó emberek immunitása és koncentrálási képessége csökken. A már említett súlyosabb betegségek közül az Alzheimer-kór, a szívroham, stroke és más egészségügyi szövődmények kockázatának nagyobb a veszélye.

NEM TUD ALUDNI? 

NEM TUD ALUDNI? VÁLTOZTASSA MEG AZ ÉLETÉT

Ha nem tud elaludni, vagy az éjszaka folyamán folyamatosan felébred, ezt az alkohol is okozhatja. Még ha úgy érzi, hogy egy pohár bor után jobban el tud aludni, az az igazság, hogy az alkohol, miközben megkönnyíti az elalvást, megzavarja az alvás többi szakaszát, amely akkor rossz minőségű lesz. A dohányosok is nehezen tudnak aludni. Különösen akkor, ha három vagy négy óra alvás után jelentkeznek az elvonási tünetek. Az álmatlanságot a kék fény is okozhatja, amelyet a TV-k, számítógépek és mobiltelefonok képernyője bocsátja ki. Annak ellenére, hogy a mai okostelefonok fel vannak szerelve úgynevezett éjszakai üzemmóddal, amelyben a kijelző színe melegebbre vált, a lefekvés előtt próbáljon meg ne böngészni a mobiltelefonján. Hiszen nem csak a fény, hanem a különféle ingerek is okozhatják, amelyek lefekvés előtt a fejében maradnak, és feleslegesen lefoglalják az agyát.

  • Tippünk: A rossz matrac lehet a rossz alvás vagy az éjszakai ébredés oka. Válasszon olyan modern matracot, amely plaszticitása miatt képes testéhez alkalmazkodni..

FÁJDALMAT ÉREZ. SEGÍT AZ ALTATÓ?

A rossz alvás oka lehet az alvással nem összefüggő fájdalom is. Az idős emberek például nem tudnak elaludni a fájdalom miatt. Az artrózis által okozott térdfájdalom erre tipikus példa. Ebben az esetben helyénvaló ezen fájdalmak leghatékonyabb kezelésére összpontosítani. Ugyanez vonatkozik a betegségekre, amelyeknél az álmatlanság az egyik mellékhatás. Ez igaz a pajzsmirigyre, a sclerosis multiplexre, a Parkinson-kórra és más betegségekre. Viszont legyen óvatos az altatókkal. Az altatóknak csak akut esetekben van értelme, és csak akkor, ha nem szedi tovább, mint négy hétig.

léky na spaní 

ALTATÓK HELYETT TARTÓZKODJON A NAPON

Tudományos kutatások szerint a napfényen való tartózkodás hatékony gyógymód az álmatlanság ellen küzdők számára. Noha a téli hónapokban némileg nehéz a napfényen tartózkodni, egész évben próbáljon meg minél többet a napon tartózkodni. Az éjszaka és a nap közötti megfelelő kontraszt növeli a melatonin, az alvást szabályozó hormon felszabadulását. A tudósok szerint, ha ez a kontraszt kicsi, akkor nem csak az álmatlanság zavarhat bennünket, hanem a nap folyamán kimerültség, idegesség, rossz koncentráció és egyéb nehézségek is jelentkezhetnek. Ennek oka a tudósok szerint az erős, rendszeres éjszakai és napi váltakozási ciklusok. Példa erre Skandinávia, ahol a szürkeség miatt az emberek nehezen tudnak aludni, de még a depresszió vagy az alkoholizmus is nagy mértékben előfordul.

  • Tippünk: az alvás minőségét a falak és a kiegészítők színe határozza meg. Ne becsülje alá a hálószobában a színeket, és összpontosítson a megfelelő ágyneműkiválasztására.

5 ÖTLET, HOGY JÓL ALUDJON

  1. Kerülje el a koffeint, alkoholt és nikotint legalább négy órával lefekvés előtt.
  2. Esténként ne egyen túl nehéz vagy édes ételeket.
  3. Próbáljon este már ne oldani fontos dolgokat. Ne dolgozzon.
  4. Iktasson be egy rövid esti sétát, de kerülje az intenzív fizikai mozgást.
  5. Időben menjen lefeküdni, és ugyanabban az időben keljen fel.

Pihenés, jóga, masszázs, bármi, ami ellazít és enyhíti a feszültségeket, segíthet jobban aludni. Az altatót csak vészmegoldásként vegye be, ne jelentsen állandó megoldás!