Hogyan törődjön a matracával? 7 gyakorlati tipp, hogy mit csináljon!

7 gyakorlati tipp a matrac megfelelő gondozására

Az ágyneműk rendszeres cseréje szokásos a legtöbb háztartásban. Az egészséges alvás érdekében azonban gondoskodni kell az egész ágyról, különösen a matracról. Íme néhány egyszerű tipp a matrac hosszú tökéletes állapotában tartásához.

1. Az első használat előtt kövesse a gyártó utasításait

Legtöbbünk nem élvezi a vásárolt termékek részét képező kézikönyvek és utasítások olvasását. Ha azonban gondoskodik arról, hogy a matrac a lehető leghosszabb ideig kitartson, és teljes mértékben kihasználja annak tulajdonságait, olvassa el az utasításokat, és kövesse azokat. Ha az utasítások szerint a matrac légmentesen lezárt csomagolásból való kivételét követően 1-2 napig hagyni kell szellőzni, tegye ezt. Hasonlóképpen, kövesse az ajánlásokat a maximális terhelési súlyra vonatkozóan, ügyeljen a megfelelő tisztítószerek használatára stb.

2. Ne becsülje alá az ágyrács minőségét

A matrac élettartamát és tulajdonságait jelentősen befolyásolja az ágyrács minősége. Az ágyrács rugózik, és így segít magasabb matrac terhelésének a viselésében. Az ágyrács kiválasztásakor inkább válassza a nagyobb lécszámot. A teljes ágyrács megakadályozza az alulról történő szellőzést, és nem rugózik, ami negatív hatással van a matracra, és nem segíti a kényelmet. Ha minőségi ágyrácsot vásárol, ellenőrizze, hogy megfelelően van-e felszerelve. Vegye figyelembe a matrac helyes elhelyezését is. A nem megfelelő szerelés és illesztés károsíthatja a matracot, például a matrac deformálódhat.

3. Forgassa és szellőztesse a matracot havonta többször

A matracok forgatása és szellőztetése elengedhetetlen. Alvás közben a matracot egyenetlenül terheljük, ami a matrac egyes helyeken való deformálódásához vezethet, mint másutt. Ugyanez vonatkozik az izzadásra is. A testfolyadékok károsíthatják a matracot, és ami még veszélyesebb, támogathatja az atkák és a penész kialakulását. Ezen okok miatt javasolt a matrac rendszeres fordítása, forgatása és szellőztetése. Az általános javaslat az, hogy a matracot havonta 2-3-szor fordítsa az egyén súlyától és a használat gyakoriságától függően.

4. Rendszeresen porszívózza a matracot

Miután a kezében van a porszívó, porszívózza ki az ágyat (a matracot) és az ágy alatt is. Időről időre kiporolhatja a természetes matracokat is, de vigyázzon, hogy ne hajlítsa meg őket természetellenesen. A porszívózás mellett a matracot tisztítani is kell. Erre a célra ne használjon vegyszereket vagy tiszta vizet. Az ideális megoldás a száraz tisztítási módszer. Mindegyik matracnak más-más eltérő igénye van, tehát megismételjük a felhívást, hogy kövesse a gyártó utasításait és a matrac címkéit.

5. Ne keverje össze az ágyat a trambulinnal

Ha megengedi, hogy gyermekei az ágyat trambulinná alakítsák, vagy akár párnacsatákat játszanak, felsérthetik az ágy szerkezetét, eltörhetik a léceket, és tönkretehetik a matracot, annak ellenére, hogy a minőségi matracok tartós anyagból készülnek. Röviden: a vadon történő ugrás károsíthatja a matracot, a léceket vagy a tartó tok is eltörhet. Emellett vigyázzon, hosszú ideig ne tegyen a matracra nehéz tárgyakkal, amelyek óriási terhet jelentenek egy helyen vagy egy ponton.

6. Szerezzen be matracvédőt

A matracvédőknek kötelező felszerelésnek kell lennie a matrac számára. A professzionális matracvédő meghosszabbíthatja a matrac élettartamát, ugyanakkor megóvhatja a matracot a balesetektől, például kávé vagy ételfoltok. Mindenféle folyadékkal és szennyeződéssel szemben ellenálló, víztaszító gumi bevonatú matracvédők az Elerhetootthon.hu webáruházban is elérhetők. Egyszerűen lemossa a matracvédőt és a matrac hosszú ideig új marad. A védőfelület lélegző és kellemes tapintású, mert a felső rétege frottír anyagból készül.

7. A dizájnos ágytakarónak sem szabad hiányoznia a hálószobából

A higiénikus matracvédők mellett a hálószobát díszítő borítással, ágytakaróval vagy pléddel díszítheti. Noha az ágytakaró nem rendelkezik ugyanolyan tulajdonságokkal, mint a professzionális védőkészülék, ez mégis megakadályozhatja a baleseteket- például amikor egy sáros lábú kis kedvenc beugrik az ágyba. Ami a választást illeti, manapság különféle anyagból és divatos formatervezésű ágytakarók közül választhat. Népszerűek a bambusz ágytakarók, amelyek természetesen antibakteriálisak a bambuszszálaknak köszönhetően, és sokszor nagyobb abszorpciós képességgel bírnak, mint más anyagok. De beleszeret a fleece plédekbe és a mikroszálas plédekbe azok lágysága miatt. Ezen felül könnyen karbantarthatók, és nem maradnak rajtuk foltok.