5 játékos módszer arra, hogy megtanítsuk a gyerekeket kezet mosni

A piszkos kezek legyengítik immunrendszerünket, és az összes fertőzés 80%-ért felelősek. Tanítsa meg gyermekének, hogyan mossa meg megfelelően a kezét, és akadályozza meg a baktériumok és a különböző fertőzések terjedését.

Tudta, hogy...

  • Az egyszerű kézmosás véd a baktériumok és vírusok terjedésétől?
  • A kisgyermekek hajlamosabbak a baktérium fertőzésekre az immunitás hiánya miatt?
  • A kézmosás segít megelőzni a nátha és más betegségek terjedését?

Már kis korban tanítsa meg gyermekeit, hogy mossanak kezet

A szülők gyakran kiabálnak gyermekeikkel, amikor kezüket a szájukba teszik. A fertőzés megszerzéséhez azonban nem mindig szükséges, hogy a gyermek lenyelje a mikroorganizmusokat. Elegendő hozzá egy kis nyálkahártya-terület, legyen szó a szájról, az orról vagy a szemről, ezen keresztül behatolnak a véráramba. Emiatt fontos, hogy a kézmosás berögzült szokás legyen a gyermek számára, és már kicsi korától megtanulja azt megfelelően. A normának az kell lennie, hogy étkezés előtt, WC-használat után mossa meg a kezét, valahányszor a gyermek kívülről tér haza, vagy miután játszik egy háziállattal. A kezet akkor is meg kell mosni, ha a gyermek tüsszent vagy köhög a szája elé tett kézzel, valamint olyan időszakokban, amikor a háztartásban valaki beteg.

Mytí rukou 

Hogyan lehet megtanítani a gyermeknek a mindennapos higiéniát lépésről lépésre, hogy ne unja meg?

  1. Vásároljon gyermekeivel együtt higiéniai termékeket. Akár az interneten is vásárolhat, de akár a helyi boltban is beszerezhetik a termékeket. A gyermekek szívesen válogatnak és helyeznek el egy terméket a kosárba számítógépen vagy mobiltelefonon.
  2. Hagyja, hogy gyermekei válasszanak törölközőt a fürdéshez a nekik tetsző színben, vagy szerezzenek nekik egy szép motívumú gyermek törülköző. Látni fogja, hogy a kezét törölgetni azonnal szórakoztatóbb lesz.
  3. Saját törülközőjén kívül szerezzen be gyermekeknek megfelelő otthoni tusfürdőt. A kisgyerekek függetlennek akarják érezni magukat, ezért örülnek, ha saját tusfürdőt kapnak. Fürdőkesztyűt is vásárolhat az egész családnak.
  4. Figyelem és jutalom. Az óvodákban a gyermekek viselkedését és higiéniai szokásait figyelő jutalmazási rendszer sikeresnek bizonyul. Ez hasznos megoldás lehet az otthoni kezdéshez.
  • Tippünk: Tegye kalandossá a higiéniai rutint. Például, miután használta a WC-t, menjen el egy "felfedező expedícióra" a gyermekkel, és ellenőrizze, hogy az összes higiéniai eljárást elvégezte-e. Ha gyermeke remek munkát végzett, akkor jutalmat érdemel. A jutalom formája Önön múlik.
  1. Mutasson példát gyermekei számára. A gyermekek akkor is figyelik szüleiket, ha nincsenek tisztában ezzel, ezért fontos minden helyzetben példát mutatni, és a gyakorlatban megmutatni számukra értékes tanácsaikat. Ehhez azonban Önnek is tudnia kell, hogyan kell megfelelően kezet mosni.

Mýdlo v různém provedení 

Hogyan kell jól csinálni

A kézmosásban nem kell tudományt keresni. Ennek ellenére jó ötlet követni néhány egyszerű irányelvet, és továbbadni azokat gyermekeinek.

  • Először alaposan áztassa meg a kezét, különösen, ha folyékony szappant használ a kézmosáshoz. Ha folyékony szappant használ száraz kézzel nem fogja tudni jól megmosni a kezét.
  • Megfelelően nedves kézzel vigye fel a szappant úgy, hogy az a lehető legnagyobb felületen és az ujjak között is legyen.
  • Dörzsölje a szappant a kezén legalább 15 másodpercig, ideális esetben hosszabb ideig.
  • Végül öblítse le a kezét meleg vízzel, és törölje szárazra a kezét.
  • Érdekes tény: Tudta, hogy a szakértők és az orvosok szerint az otthoni körülmények között a legjobb megoldás a kocka közönséges szappan és a meleg víz? A fertőző betegségek megelőzésének szakértői szerint a rendszeres kézmosás hatékonyabb, mint az alkohol alapú fertőtlenítő szerek használata.